top of page

BUZULLAR ARASINDA BİR KIŞ - JULES VERNE



YORUMLAR:


Jules Verne tarafından kaleme alınmış olan eserde, Louis Cornbutte isimli ana karakterin bir gemi kazasında kaybolması neticesinde babasının oğlunu arama çabası ve bu süreçte başlarından geçen badireler konu edilmiştir.


Louis’nin babası Jean Cornbutte, Korkusuz Kız isimli geminin mürettebatını tekrar toplayarak oğlunun kaybolduğu buzullarla kaplı bölgelerde arama çalışmalarına başlamıştır. Sonbahar aylarında çıkılan yolculukta birkaç ay sonra oğluna ulaşmayı başaran Jean, oğlunu bulduktan sonra buzulların çözülmesi ve yola çıkış koşullarının daha da iyileşmesi için bahar ayını beklemek zorunda kalarak buzullar arasında kış ayını geçirmek zorunda kalmıştır.


Bu süreçte, oğlu ile birlikte buldukları Norveç asıllı 3 mürettebatın bir süre sonra gemide isyan çıkararak kontrolü ele geçirme çabaları meydana gelmiştir. En sonunda gemiye kutup ayısı saldırısı gerçekleşmiş ve Louis hem ayılardan hem de Andre Vasling ve yanındaki Norveçlilerden kurtulmayı başarmıştır. Havalar düzeldiğinde ise, yola tekrar koyulan mürettebat en sonunda kurtulmayı başarmıştır.


Eser, Jules Verne’in diğer kitaplarında olduğu gibi macera dolu serüvenlerden birisi olarak okuyucusunun dikkatini çekmeyi başarmıştır. Fantastik ögelere yer vermeden yazarın diğer eserlerinde de görülen sürükleyici macera öykülerinden birisi olarak telakki edilebilir.


Sonuç olarak eser, macera ve sürükleyici kitap arayan okuyucular için kesinlikle incelenmesi gereken Jules Verne eserlerinden birisi olarak belirtilmeyi hak etmektedir.


DEĞERLENDİRME:


Konu: Eserde, Louis Cornbutte isimli ana karakterin bir gemi kazasında kaybolması neticesinde babasının oğlunu arama çabası ve bu süreçte başlarından geçen badireler konu edilmiştir. Eserin belki de konu yönünden en zayıf yönünün yalnızca macera ve serüvene dayalı kurgulanarak okuyucusuna mesaj verme kaygısının olmadığı ifade edilmelidir.


Üslup: Yazarın diğer eserlerinde görülen sade ve net anlatım biçimi okuyucuyu bu öyküde de aynı şekilde etkilemeyi başarmaktadır. Konusu itibariyle de akıcı ve yalın şekilde ilerlemesi gereken eserlerden olan kitabın bu unsuru kesinlikle karşıladığı aşikardır.


Özgünlük: Eser, konusu ve yazarının diğer kitaplarında görülen özgün konular itibariyle sıra dışı bir olay örgüsüne sahip değildir. Bu yönden yine bir macera öyküsü olsa da, özgün bir hikaye kapsamında değerlendirilmesi zor gözükmektedir.


Karakter: Karakter şemasının ilk bakışta mürettebat isimleriyle fazla kalabalık gözüktüğü eserde, sonradan anlaşılacağı üzere, hikayenin omurgası iki karakter üzerinden ilerlemektedir. Gemide Jean Cornbutte’den sonra ikinci adam mahiyetinde olan Panellan, ana karakter bulunana kadar olayların ilerleyişinde önemli bir etkiye sahiptir. Louis Cornbutte’in gelişinden sonra da Jean’in hastalanması sebebiyle yine geminin işlerini tertip etmede Panellan ile Louis birlikte hareket etmişlerdir. Yan karakterler olan Andre Vasling ve Norveçli mürettebat ekibi ise, eserde ihtiyaç duyulan kötü karakterleri canlandırmışlar ve eserin ortasında görülüp sonunda ortadan kaybolarak olay örgüsünü zenginleştirmeyi başarmışlardır. Dolayısıyla eser, karakter şeması yönünden okuyucusunu memnun edecek yoğunluk ve çeşitliliğe sahip olduğunu göstermektedir.


Akıcılık: Üslup bölümünde bahsedilen hususlar dikkate alındığında eserin, sürükleyici bir olay örgüsü ve akıcı bir anlatım sayesinde bu kategoride özellikle okuyucusunu cezbeden kitaplardan birisi olacağını belirtmek gerekmektedir. Üslubun da etkisiyle durağan anlatıma yer vermeyen ve olay örgüsünü sürükleyici bir şekilde okuyucusuna hissettirmeyi başardığı eserin başından sonuna kadar geçerli bir kaide olarak bu kitapta görülmektedir.


Genel: Yukarıda belirtilen kriterler uyarınca 10 üzerinden gerçekleştirilen değerlendirmede:


Konu: 7,5

Üslup: 8

Özgünlük: 6

Karakter: 8

Akıcılık: 8,5


puanlarını alan eserin genel ortalaması ise, 7,6 puandır. Eser, 7 barajını geçerek okunması gereken eserler arasında telakki edilmelidir. Bununla birlikte özellikle akıcı ve sürükleyici bir macera öyküsü okumak isteyen okuyucular için kesinlikle okunması gereken kitaplardan birisi olduğu söylenebilir.


Değerlendirme konu edilen bütün yazılar:

BUZULLAR ARASINDA BİR KIŞ

Yazar: Jules Verne

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Baskı: 5. Baskı – Eylül 2021

kapakta kulllanılan görseldeki kitaptan faydalanılarak kaleme alınmıştır.

Comments


bottom of page