YORUMLAR:
Yazarı Mike Carson tarafından kaleme alınan eserde, futbol dünyasının ünlü teknik direktörlerinin hayatlarından alınan kesintilerle liderlik için gerekli olan unsurlara değinilmektedir.
Yazar tarafından başlık başlık incelenen bu unsurlar aynı zamanda her başlık içerisinde birkaç kategoriye ayrılarak okuyucu için daha derli toplu mesajlar ihtiva etmektedir. Bununla birlikte anlatılmak istenenlerin daha net ve kısa bir şekilde okuyucuya iletilmesine de önayak olunmasına vesile olunmuştur.
Bütün bölümlerin sonunda bahsedilen konuya ilişkin kısa çıkarımların ve özetlerin bulunduğu kısa maddeler bulunmaktadır. Bu da yukarıdaki paragrafta belirtilen kısa ve net mesajların meydana gelmesine sebep olmuştur.
Alex Ferguson, Arsene Wenger ve Jose Mourinho gibi dünyaca ünlü teknik adam ve daha birçok teknik direktörün liderlik vasıflarına ilişkin alıntıların yapıldığı eser, futbola ilgili olan okuyucular için incelenmesi daha ilgi çekici bir eser olarak kategorize edilebilir. Özellikle futbol dünyasında arka planda geçen hadiselerin de anlaşılabilmesi bakımından önemli bir eser mahiyetindedir.
Bununla birlikte eserde, bu alıntıların mesaj olarak özetlendiği bölümler ile futbol kısımları bazen bir kopukluk hissi uyandırmaktadır. Adeta anlatım bölümünde futbolun liderlerinin hatıraları anlatılırken, bölüm sonundaki notlarda ise kişisel gelişim ve liderlik eğitimlerinin bir özet şemasının olması, kitap içerisindeki anlatım bütünlüğünde aksaklık hissi meydana getirmektedir.
Belirtilen sebepler uyarınca eser, futbola ilgili olan ve yöneticilik hedefleri olan kişilerin incelemesi gereken kitaplardan birisi olarak ifade edilebilir.
NOTLAR(*):
İşin büyük bölümü sahne arkasında yapılır ve dünya bunun sadece ufak bir kısmını görür. Önce davranışın kendisini değil, buna sebep olan etkenleri düşünün.
İnsanlarla duygusal seviyede çalışın. Wenger’in de söylediği gibi “Bazen, dans ederken olduğundaki gibi, kelimeler önemini kaybeder”. Birçok lider, duyguları zaman kaybı ve alakasız olarak görüp önemsemez ama duygular aslında davranışları yönlendirir.
Kendi değerlerinizi oluşturun; İlk başlardan itibaren güçlü ilkeler oluşturup bunlara göre davranan liderler; bu ilkelerin, çalıştıkları kuruluşların içine nüfuz ederek bir netlik ve anlam kazandırdığını görecek.
Derin ihtiyaçlarla doğrudan ilgilenin. Birlikte çalıştığı kişilerde aidiyet ve görevi yerine getirme duygusu yaratabilen bir lider, onları en derin biçimde etkileyecek, onlardan en iyi verimi alacak ve derin bir sadakat duygusu oluşturacaktır.
Net sınırlar belirleyin ve insanların bunlara uymasını sağlayın. Hope Powell’in de dediği gibi “Ben onların annesi değilim”.
Zorlu konuşmalar yapın. Değerler görmezden gelindiğinde ve davranışlar kontrolden çıktığında, kurumu aksama tehlikesi bekler. Böyle olduğunda rehberlik eden bir lider, havayı temizleyecek ve takımı ayağa kaldıracak zorlu konuşmaları yapmak zorundadır.
Glenn Hoddle “Her şeyi tek başıma kontrol edemem; bu yüzden etrafımda yetki verebileceğim kişilerin olmasını isterim. Örneğin; 20 yaşındaydım ve her maç oynamam gerektiğini düşünüyordum. Böyle olunca suratımı astım ve hoca beni iki hafta antrenmana almadı. Daha sonra iki hafta değil de bir gün almasaymış ve oturup konuşsaymışız ertesi gün takıma döneceğimi düşündüm”.
Yetki verme değerini benimsediyseniz kime ihtiyacınız olduğu konusunu düşünmenin çok basit bir yolu var. Çaba gerektiren tüm alanlardaki bireyler için iki boyut söz konusudur: Yetenek ve istek.
Teolog Reinhold Niebuhr olayı çözmüş: “Tanrı değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmemi sağlayacak huzuru, değiştirebileceğim şeyleri değiştirmemi sağlayacak cesareti ve ikisi arasındaki farkı anlamamı sağlayacak aklı bana vermiş”.
Sir Alex Ferguson “32 yaşımda bu işe başladığımda, hayatımda ilerlediğim nokta düşünüldüğünde liderlik özelliğine sahip olduğumu söyleyemezdiniz. Bana kalırsa o yaşta biri olarak daima iyi karar veren biriydim. Doğru ya da yanlış, her zaman bir karar vermeye hazırlıklıydım ve bunu lehime kullandım”. Ferguson daha da ileri gidiyor “Karar vermekten keyif alırım. Sanırım bu, 25 yıl önce her şeyi yapabileceğime inandığım döneme ters bir durum. Zaten genç olmanın en talihsiz tarafı da bu: Her şeyi yapabileceğinizi düşünürsünüz. Yani yaşadıkça ders alırsınız ve ben bugün 70 yaşını geçmiş halimle bile hala yapacak değişiklik arıyorum” demiştir.
DEĞERLENDİRME:
Konu: Futbol dünyasının ünlü teknik direktörlerinin hayatlarından alıntılarla liderlik için gerekli olan unsurlar konu edilmektedir.
Üslup: Eserin metodolojik olarak anlatım şeması oldukça anlaşılır ve takibi kolaydır. Dolayısıyla verilmek istenen mesajlar kısa ve net bir şekilde okuyucuya iletilmektedir. Bununla birlikte konu esnasında verilen örnekler, bölüm sonunda adeta bir kişisel gelişim kitabı gibi futboldan bağımsız bir eserin niteliğini taşıma hissi verdiğinden anlatım bütünlüğünün bazı bölümlerde kopmasına sebep olmaktadır.
Özgünlük: Eser niteliği itibariyle bu kategoride değerlendirilmeyecektir.
Karakter: Eserde geçen kişiler gerçek hayatta bulunan kişilerdir. Bu da okuyucu için kitabın amacına uygun olarak daha tesirli anlatımlar bırakmakta önemli bir unsur olarak değerlendirilmelidir.
Akıcılık: Üslup bölümünde bahsedilen hususlar dikkate alındığında eser, her okuyucu için okuması ve takibi kolay olmakla beraber içerdiği mesajlar ile de anlaşılırdır. Fakat, bahsedilen anlatım kopukluğu kimi yerlerde eserin dikkat dağınıklığına yol açmasına sebep olmaktadır. Ayrıca verilmek istenen mesajların basmakalıp cümlelerle ifade edilerek başlıkların sayılması da, okuyucu üzerinde tesir bırakmakta zorlanılmasına sebep olabilmektedir.
Genel: Yukarıda belirtilen kriterler uyarınca 10 üzerinden gerçekleştirilen değerlendirmede:
Konu: 8
Üslup: 7
Karakter: 8
Akıcılık: 6,5
puanlarını alan eserin genel ortalaması ise, 7,4 puandır. Eser almış olduğu puan itibariyle 7 barajının üzerindedir. Spesifik bir konu üzerinden liderlik tavsiyeleri ifade etmesi bakımından ise, bu alanda kendisini geliştirmek isteyen herkes tarafından okunabilir bir eser olarak telakki edilebilir.
(*) : Notlar başlığındaki bütün kısımlar:
THE MANAGER – FUTBOLUN DAHİ LİDERLERİ
Yazar: Mike Carson
Yayınevi: Türkiye Hava Yolları Yayınları
Baskı: 1. Baskı – Ocak 2014
kapakta kullanılan fotoğraftaki kitaptan alıntı olarak kullanılmıştır.
Kommentare