top of page

YENİ YILA DAİR



31.12.2022


Yılın bu son günü aynı zamanda yeni yılın ilk gününün habercisi… Hayatımız, burada düşündüğümüz gibi birden farklı bakış açısı ile değerlendirilebilecek bir mefhum olsa gerek. Yaşadıklarımız, öğrendiklerimiz; hayatımızı, hedeflerimizi ve hayallerimizi şekillendiren en önemli unsurlar. O yüzden hepimizin yeni yıla ilişkin bir sürü düşüncesi, fikri ve hayali var.


2022, çoğumuz için oldukça zor ve çetrefilli geçen bir yıl oldu. Her ne kadar 2020 gibi travmatik tecrübeler kazandırmasa da, o seneden sonra gelen en zor zamanları da beraberinde getirdi diyebiliriz. Dünya genelinde savaşın etkileri ile meydana gelen hayat pahalılığı, birçok ülkeyi resesyona gitmeye zorladı. Ülkemiz bu aşamada üretime odaklanarak, enerji açığını gidermek için var gücüyle atılımlar gerçekleştirse de, hayat pahalılığından nasibini almaktan henüz kurtulabilmiş değil. Ancak geleceği inşa etmede hem enerji sektöründeki buluşlar hem de teknolojik gelişmeler ile bu konuda umut vaat eden ülkelerden birisi olduğunu gösterdi diyebiliriz.


Aynı ülkelerde olduğu gibi, insanlar için de umut ve hayaller her zaman yeni yıl dönemlerinde daha da dikkat çeken mefhumlar olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü temelinde hepimiz yeni yıl başlangıcını takvim yaprağında bir gün değişimi olarak değil, yeni bir periyodun başlangıcı olarak gördüğümüz bu günde geleceğimize dair hedefler ve hayaller kuruyoruz. Bence insanı diğer canlılardan öne çıkaran yegane özelliklerimizden birisi de bu özelliğimiz. Her zaman hayal kurabilen ve hedefler belirleyebilen bir varlık olan insan, yaşayışını, refahını bu günlere bu kavramlar sayesinde getirdi. O yüzden yeni yıla girerken yeni umutlar, hayaller ve hedefler koymaktan hiçbir zaman çekinmemek gerekiyor. Aksine bu hususta kendimizi ve çevremizi teşvik etmek gerektiği kanaatindeyim. Çünkü hedefler, hayallerin mahsulleridir. Hayalini kuramadığını hedefleyemezsin.


Zamanında eski Başbakan merhum Necmettin Erbakan’ın meclis kürsüsünde ifade ettiği gibi; hayal kuramayan insanlar, kendisine hedef koyamayacak hatta hedefleri olan insanların da düşüncelerini bu yönde engellemeye çalışacaktır. Bu durum genellikle bilinçli gibi gözükse de, bu kişilerin hayal kurma yetilerinin zayıflaması neticesinde hayalleri olan insanların fikir ve düşünceleri onlar için imkansızı ifade ettiğini göz ardı etmemek gerekmektedir. Bu konudaki tartışmalar, bu raddedeki bakış açısı farklarından dolayı meydana geliyor olabilir. O yüzden, şu andan itibaren hayal kurma yetilerimizi hemen test etmeye başlayıp bu konudaki eksiklerimizi giderme konusunda çalışmaya başlamanın tam zamanı.


Yeni yılın eskisinden farklı ve daha da ilerlememizi sağlamasının yegane yolu, geçen seneye göre kendisini daha fazla yetiştirmiş bireyler olmamızdır. Her ne kadar kişisel gelişim kitaplarından alıntılar gibi gözükecek olsa da, öncelikle kendimiz için hayaller kurup, sonrasında bunları kısa ve orta vadeli hedeflere dönüştürerek hayallerimizi gerçeğe dönüştürmeye bir an önce başlamamız için en uygun zaman sorusunun cevabı her zaman şimdidir. Bununla birlikte, günlük hayatın sıradanlığına kapıldığımız zamanlardan kurtulup kendi hedeflerimizi ve benliğimizi gözlemleyebilmemiz için yeni yıl başlangıçlarını her zaman en önemli fırsatlardan birisi olarak görmüşümdür.


2023’ün hepimiz için hayallerimizi gerçekleştirip onlara daha fazla yaklaştığımız bir yıl olması temennisiyle. Hepimize sevdiklerimizle, mutlu ve iyi yıllar.


Ahmet ÖZDEMİR

Comments


bottom of page